Joomla Free Template by FatCow Hosting

Rablóból pandúr

Lendvai IldikóNa nem. Ilyen pocsék módszerekkel még az ellenfelemet se tessék likvidálni. Ezt a játékot rendes helyen nem így játsszák. Sőt: ez már nem is játék. A volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) összesen 660 millió forintot fizettet, illetve von el a Jobbiktól, mert áron alul kaptak plakáthelyeket Simicskától, és ez "tiltott párttámogatás".


Gyorsan előrebocsátom, hogy szerintem jobb országban élnénk, ha a Jobbik nem lenne. Egy-egy különösen durva akciójuknál fel is merült bennem, alkotmányos-e a létük és működésük. És igen: Simicska minden jel szerint tényleg bagóért adott kedvenc pártjának plakáthelyeket, és ez valóban umbulda. LENDVAI ILDIKÓ írása.

Bővebben...

A nacionalista kormány nacionalista ellenzéke

nacionalizmus 600x325A magyarországi politikai diskurzust nagyjából két civilizációkritikai narratíva uralja. Az egyik (köznyelven) "szélsőjobb", a másik (köznyelven) "szélsőbal".
Amíg a “jobboldal” a nagyjából második világháború előtti narratívával operál és a “nemzet”, a “kultúra”, vagy a „vérközösség“ (végső soron egy vizionált “faj”) tisztaságára törekedve homogenizál, vagyis egyirányúsítja a politikát, kultúrát és oktatást, addig a “baloldal” egy nagyjából a második világháború után elterjedt narratívának megfelelően összeesküvés-elméletes antikapitalizmussal, “eredeti tőkefelhalmozással”, a “globálkapitalizmus válságával”, “monopolkapitalista hatalmi harccal”, kvázi a gazdaságból kiindulva és a vagyonosodásra fókuszálva érvel a “rendszer” ellen. 
Hogy ezek a megközelítések ugyanannak a narratívának a részei, melyek azonos irányba mutatnak és egymást is erősítik, az nem tudatos az ellenzékben. Ezen a ponton találkozik a Fidesz és a Jobbik tőke- és kapitalizmusellenessége, valamint gazdasági patriotizmusa Mesterházy Attila valamint Schiffer András tőkeellenességével és Szanyi Tibor érvelésével a “spekulatív tőke visszaszorításá”-val kapcsolatban, amellyel az EU-Parlamenti választáskor kampányolt.

Az ilyen ellenzék csak hiszi, hogy ellenzék. Valójában azonban ugyanazt a tekintélyelvű eszmerendszert erősíti, amit – radikálisabb formában – a Fidesz és a Jobbik képvisel. Ugyanis mindkét érvelési narratíva népnemzeti (völkisch), vagy (etno-)nacionalista, ami univerzalizmus- és demokráciaellenes, s ráadásul összeesküvéselméletes-antiszemita világnézetet tükröz. MARSOVSZKY MAGDOLNA írása.

Bővebben...

A szellem amazonjai

Andreas Vesalius (1514– 1564): Férfi és női akt könyvborítóHorák Magda: A szellem amazonjai című könyvének bemutatója az Írók Boltjában. 2017. december 7-én, (csüt.) 17 órától, 1061. Budapest, Andrássy út 45.  Házigazda: Dési János 
A SZELLEM AMAZONJAI Horák Magda és Pruzsinszky Sándor könyve a női nem (Simone de Beauvoir maximájával: “a második nem”) történelmi útját vázolja fel. Áttekintést ad az amazon-legendáktól kezdve napjaink úgynevezett mainstreaming-jéig a nők társadalmi státusának alakulásáról. Különös súlyt helyez azon történelmi okok és jelenségek vizsgálatára, amelyek a nők társadalmi helyzetének súlyos leromlását idézték elő és hosszú századokon át a férfiak nőelnyomó uralmát (a patriarchátust) fémjelezték. A kultúrtörténeti jellegű mű áttekintést ad a női jogokért folytatott évszázados küzdelem — a feminizmus – formáiról is, ideértve napjaink nemi dekonstrukciós (a nemek közti szerepmegosztás teljes felszámolására irányuló) törekvéseit is. Végül — már-már enciklopédikus igénnyel — összeállítást ad a tudomány, a művészet és a politika terén kiváló teljesítményt nyújtó nőkről, akik az emberi civilizáció fejlődésében maradandó jelentőségűek.

Bővebben...

A gender studies ma Magyarországon, a zaklatási ügyek kapcsán

Vásárhelyi Mária szociológusA minap Rónai Egon (ATV szerkesztő-műsorvezető) a facebookon szóvá tette, hogy a zaklatási ügyekben eredménytelenül próbálnak szociológusokat, társadalomkutatókat behívni, rendre elutasítással találják szembe magukat. Ő ezt azzal magyarázta, hogy olyan társadalmi légkör alakult ki, hogy lassan mindenki fél elmondani a véleményét, mert tart a verbális lincseléstől. A posztjához több televíziós újságíró kollégája szólt hozzá, hasonló tapasztalatokról beszámolva és hasonló következtetésre jutva. Én azonban részben másként látom ezt. A nőkkel, gyengébbekkel, kiszolgáltatokkal szembeni erőszak, a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos kérdéskör rendkívül bonyolult, szerteágazó és persze nagyon érzékeny kérdés, amelyről a médiában állást foglalni hatalmas felelősség. Bár Magyarországon ma a gender studies ismét üldözött tudományág lett, de attól még világszerte elismert és fontos diszciplina, amelynek könyvtárnyi irodalma és még nálunk is számos - elsősorban fiatal - szakértője van. VÁSÁRHELYI MÁRIA médiaszociológus írása.

Bővebben...

Bezárhatják a Budapest Hospice Házat

hospice Magyarországon a hospice ellátást a Soros Alapítvány indította útjára 1990-ben. A hospice végső stádiumba jutott rákbetegek számára teremt olyan feltételeket, amelyek biztosítják emberi méltóságának megóvását, szenvedéseinek csökkentését, szakszerű ellátását és szeretteinek jelenlétét az élet utolsó szakaszában.
A hospice program magyarországi meghonosítását és a hozzá kapcsolódó szakemberképzést személyesen az a Soros György kezdeményezte és finanszírozta, akinek arcképével, mint a magyar emberek első számú ellenségével, ma ki van tapétázva az ország. Akit arra szemeltek ki a kormánypártok, hogy az ellene szított gyűlölet legyen a legerősebb kohéziós erő saját szavazótáborukban. Aki ma, a hatalom aljas propaganda kampányában megtestesíti a főgonoszt. VÁSÁRHELYI MÁRIA írása.

Bővebben...

Közös Halottak Napjára invitál a Mexikói Nagykövetség

mexikoi halottak napja 07Mexikói Nagykövetség meghívja Önöket a Dísztermükben tartandó Halottak Napja alkalmából felállított oltár előtti közös kulturális megemlékezésre, 2017. október 31-én, kedden, 17 órakor. (1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58.)

Bővebben...

Összefogás – párbeszéd

fotó Szalai JózsefGyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Kovács László az Magyar Szocialista Párt (MSZP) egykori elnöke beszélget az ’56-os forradalomról és az akkori összefogás örökségről 2017. november 6-án, 17 órától a Filmesházban. (1092. Budapest, Ráday u. 31/K)

Bővebben...

56-osok megemlékezése

A NITBSZ megemlékezéseA Vértanúk terén emlékezik az ’56-os hősökre a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete (NITBSZ) 2017. október 23-án 10 órakor. Mécs Imre mond beszédet. 10:40-kor buszra szállnak, és a Budapest, II. kerület, Hankóczy Jenő u. 15-höz mennek, ahol 11:30-kor emléktáblát avatnak Vásárhelyi Miklós lakóházán, aki a Nagy Imre per elítéltje, a snagovi deportáltak tagja, majd három évtizeddel később a Soros Alapítvány elnöke, és a liberális párt egyik alapítója volt. (Buszra a helyet foglalni október 17-ig a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.) A rendezvény ingyenes.

Bővebben...

Magyarországon az egyetlen, Európában is ritka

Nagyon sok ember életét mentheti meg az a két készülék, mely a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének ma megnyílt CT és MR Diagnosztikai Centrumában állt munkába. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban. Egész Európában is csak néhány van belőlük.Nagyon sok ember életét mentheti meg az a két készülék, mely a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének ma megnyílt CT és MR Diagnosztikai Centrumában állt munkába. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban. Egész Európában is csak néhány van belőlük. Tudósítónk jelenti.

Bővebben...

Az Együtt szerint a Fidesz nyíltan a fizetős egészségügy oldalára állt

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője sajtónyilatkozatában azt állítja, hogy "a Fidesz nyíltan a fizetős egészségügy oldalára állt." Lővei szerint "a "szegény kórházban" bűnügyek, feljelentések és parkolási botrány - a megyei urak eközben miniszteri és államtitkári segédlettel magánkórház megnyitón demonstrálnak.Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője sajtónyilatkozatában azt állítja, hogy "a Fidesz nyíltan a fizetős egészségügy oldalára állt." Lővei szerint "a "szegény kórházban" bűnügyek, feljelentések és parkolási botrány - a megyei urak eközben miniszteri és államtitkári segédlettel magánkórház megnyitón demonstrálnak.

Bővebben...

Segítsünk Bari Károlynak!

Bari KárolyDaróczi Ágnes a Romano Instituto Alapítvány (cigányságkutató Intézet) vezetője kéri az olvasók és sponzorok segítségét Bari Károly költő nevében ahhoz, hogy az évtizedek alatt összegyűjtött roma meséket, mondákat, dallamokat 20 CD formájában egyszerre kiadhassa. 
Lapunkban ennek a fontos gyűjtésnek a történetéről és egyben a roma florklór mozgalom kialakulásáról korábban "A művészet erejével megmutatni magunkat" címmel Daróczi Ágnes részletes és érdekes emlékezését már közreadtunk. 

Bővebben...

A charlottesville-i tragédia

a charlottesville-i tragédia Nem tudom, feleim, napok óta a charlottesville-i tragédia pörög a neten, a Facebookon, és néha már úgy érzem, kéjjel nyomják sokan az arcomba, rendes emberek amúgy, mint amilyennek én is tartom magam, felháborodottak, mint ahogy én is fel vagyok háborodva. (KONOK PÉTER történész írása.)

Bővebben...

Konok Péter író, történész - Libik György díj 2017

Konok Péter történész - fotó Láng JuditSágvári Endre antifasiszta mártír halálának 73. évfordulóján 2017. július 27-én, 17.30 órakor, az egykori fegyveres harc helyszínén megemlékezéssel egybekötve Libik György díjjal tünteti ki KONOK PÉTER író, történészt a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete. (NITBSZ) Helyszín: Remiz Kávéház, 1021. Budapest, Budakeszi út 5. 
A Társaság 2012-ben, Dr. Donáth Ferenc elnök ötlete nyomán alapította a Díjat, Raoul Wallenberg munkatársaként, Ságvári Endre harcostársaként, a bátorságáról híres sportoló emlékére. 
A díjban azok részesülnek, akik a szabadságért, és a demokratikus újrakezdésért kockázatot vállalnak, szembeszállnak az erőszak, a rasszizmus, a diktatúra képviselőivel. A díjátadáson részt vesz az 1956-ban Párizsba emigrált és húsz éve hazatelepült Libik André filmproducer – Libik György öccse is.
A korábbi díjazottak Andrassew Iván író, publicista, Csillag Ádám alternatív Pulitzer díjas dokumentumfilmes, Szele Tamás író, újságíró, publicista, Tamás Gáspár Miklós filozófus, író, publicista, és Láng Judit író, újságíró, publicista voltak.

Bővebben...